Funktionel ernæringsvejledning

Hvem kan have glæde af funktionel ernæringsvejledning?

Har du en kronisk lidelse eller symptomer, som du har en fornemmelse af du også kunne påvirke med livsstilsændringer / maden? Eller er du forvirret over de mange forskellige budskaber du hører omkring kost og sundhed? Eller ønsker du at gøre en indsats for at forebygge kronisk sygdom og gerne vil have et blik på hvad du eventuelt kan forbedre/gøre anderledes? Sygdomsområder jeg har erfaring med er bl.a.:

  • autoimmune sygdomme som  cøliaki, Hashimoto, leddegigt og MS
  • irritabel tyktarm, M. Crohn,  U. Collitis, reflux og andre tarmlidelser
  • metabolisk syndrom, insulin resistens, forhøjet kolesterol, forhøjet  blodtryk
  • kræft, forebyggende men også som led i en bredere behandling
  • kronisk sondeernærede/fysisk handikappede, som ønsker også at få nogetrigtig mad i maven

Principper:

Målsætningen er at give dine gener optimale vilkår via maden og eventuelt andre livsstilsændringer. Mad er vores daglige medicin – den daglige næring og information til vores celler. Derfor giver det mening altid at tage maden med i enhver behandlingsplan.

Centrale spørgsmål vi altid vil undersøge sammen er:

  • er der noget du mangler i den mad du spiser eller i din evne til at nedbryde og optage mad?
  • er der noget du får for meget af, som er med til at give dig symptomer, som skal fjernes? 

Det kan udover fødevarer også være andre udefra forstyrrende faktorer som infektioner, miljøgifte, stress. Hvad der sker i tarmen bliver sjældent i tarmen. Min prioritet er derfor ofte at optimere tarmfunktion / fordøjelsen, da mange symptomer også andre steder i kroppen kan skyldes ubalancer i tarmen som f.eks. dysbioser (ubalancer i sammensætning af mikroorganismer i tarmen), fødevaresensitiviteter /intolerancer eller nedsat barriere funktion (leaky gut/øget tarm permeabilitet). 

Forvent mindst to konsultationer:

Normalt skal du forvente at skulle booke mindst to konsultationer for at få fuldt udbytte af en functional medicine tilgang.

Første konsultation:Her vil vi bruge meget tid på din helbredsshistorie og finde ud af hvad der er på spil i din krop og hvilke blodprøver og / eller tests der eventuelt kunne hjælpe til at belyse dine symptomer. Ved denne konsultation taler vi kun overordnet om principper omkring ernæring i forhold til din problematik og får sat dig igang. Første konsultation varer 75 – 90 minutter.

Anden konsultation:Ved den opfølgende konsultation, der typisk foregår 2-8 uger senere, lægger vi så en mere detaljeret plan omkring mad, kosttilskud og eventuelle livsstilsændinger. Her kan du booke 1/2 eller 1 time.

Derefter kan vi følge op på telefon eller kortere konsultationer, hvis der er behov for det.

Skemaer som skal udfyldes før første konsultation og opfølgninger:

Som forberedelse til første konsultation skal du udfylde to skemaer direkte fra IOM hjemmesiden under ‘formular’ i menuen: velkomstskema & MSQ, som er et symptomskema. Det bruger vi også ved opfølgninger, dvs. du altid skal udfylde det før hver konsultation du kommer til.

Maden

Som udgangspunkt vejleder jeg i en modificeret middelhavskost, kendetegnet bl.a. ved at være fuld af plantemad og fedt, da forskning generelt viser at være mest effektiv i at forebygge kronisk sygdom. Ved specifikke problematikker som neurologisk sygdom og visse cancer-former kan vi arbejde med en kost der er mere fedtbaseret (ketogen diæt), mens ved tarmlidelser som irritabel tyktarm kan det nogle gange være en fordel i en periode at fravælge visse forstyrrende stoffer i maden eller kulhydrater som bakterier fermenterer (f.eks. FODMAP diæten eller specific carbohydrate diet). Ofte hvis der er indikation af fødevarereaktioner, starter vi med en eliminationsdiæt i 3-4 uger, hvor vi fjerner de mest allergene fødevarer, og dernæst reintroducerer dem systematisk en for en. 

Tests/blodprøver

Jeg vil altid gerne se nylige blodprøver for bl.a. at få indtryk af din blodsukkerkontrol, inflammations- og næringsstatus. Blodsprøvesvar  kan downloades fra sundhed.dk, alternativt kan du tage din NemID med til konsultationen.

Nogle gange vil jeg også anbefale at få taget blodprøver hos praktiserende læge eller IOM kan bestille blodprøver til dig fx omkring mineralstatus, hvor du så er selvbetalende. Vi kan også bestille særskilte tests hvis det giver mening. Nogle af de tests jeg ofte bruger er:

  • blodprøve for fødevaresensitiviteter (IGG-reaktioner), som er de mest hyppige fødevarereaktioner vores immunforsvar laver
  • afføringsprøve der kortlægger tarmmikrobiotaens DNA og funktionalitet. Sidstnævnte test kan også teste for fordøjelsesfunktion, leaky gut mv, hvis dette ønskes og er indikeret udfra symptomer.

Børn med udfordringer som fordøjelsesproblemer, eksem eller allergi er også meget velkomnen hos Charlotte.

Har du svært ved at komme i gang – har du brug for et coaching forløb?

Charlotte er uddannet functional medicine health coach i juni 2018, så du har også mulighed for at booke et coachingforløb på minimum 3 sessioner, hvis du gerne vil ændre livsstil men har svært ved at komme i gang med de første skridt. Første session vil vare op til 1 time og de efterfølgende sessioner i ½ time.

Allerede patient på IOM?Hvis du allerede er patient på IOM, har du altid mulighed for en times opfølgende ernæringsvejledning hos Charlotte.

Charlotte Gylling Mortensen er medforfatter til en række bøger om functional foods, herunder gurkemeje, bone broth, kokosolie, korsblomstrede grøntsager og præ & probiotika. De kan købes på IOM klinikken.

Læs mere om Charlotte her: http://www.funktionel-ernaering.dk/

Læs mere om functional medicine her: https://www.ifm.org/