Funktionel ernæringsterapi

FUNKTIONEL ERNÆRINGSTERAPI – Brug maden som din daglige medicin

Charlotte arbejder specielt med kost og autoimmune sygdomme, kræft, fødevare-sensitiviteter/intolerancer og hjertekarsygdom.

Funktionel ernæringsterapi hører under functional medicine, en tilgang til kronisk sygdom der fokuserer på at behandle årsager til kronisk sygdom fremfor symptomer alene ved hjælp af primært livsstilændringer. Behandlingen er personlig dvs den tager udgangspunkt i det enkelte menneske og dennes helbredshistorie, livstil, gener og ønsker fremfor i diagnosen.

Og nyere videnskab er klar – hvad vi putter i munden har stor indflydelse på vores helbred. Mad er energi og byggesten til vores celler, det har man længe vidst. Men mad kan også bruges til at styrke vores tarmbakterier og regulere vores stofomsætning ligesom visse næringsstoffer kan hæmme inflammation. Omvendt kan fødevarer du ikke tåler gøre dig syg. Så i en meget reel forstand er maden vi putter i munden vores daglige medicin.

Vi har forskellige gener, helbredshistorier og præferencer og efterhånden er det klart at der ikke er én diæt, som gælder alle. Målet i funktionel ernæring er derfor altid at finde ud af hvad er på spil i netop din krop og fjerne forstyrrende stoffer fra det du spiser såvel som at tilføje vigtige næringsstoffer og nye måltidsvaner, så du måske kan få mere energi, en bedre fordøjelse og søvn og generelt at din krop kan fungere så godt som muligt.

At ændre hvad vi spiser er ikke altid let. De kostændringer Charlotte anbefaler er typisk ikke barske, kortsigtede ændringer, men videnskabeligt dokumenterede tilgange kombineret med sund fornuft, der kan gavne hele livet.

I funktionel ernæringsterapi er det generelle princip altid at finde ud af hvad du får meget af og hvad du mangler. Og allerede nu kan du begynde med nogle få principper og komme langt: spis frisk uforarbejdet og fermenteret mad som din oldemor ville kunne genkende, sunde fedtstoffer, proteiner også fra bælgfrugter og masser af farverig plantemad.

Har du en auto-immun sygdom?

Charlotte hjælper med at finde ud af hvad der forstyrrer og hvad du kan spise for at styrke din tarmmikrobiota og immunforsvar.

Har du kræft eller vil gerne forebygge remission?

Charlotte hjælper med at skabe et miljø i kroppen via maden, som hæmmer kræftceller og støtter kroppens raske celler og selvhelbredende kræfter, så du potentielt kan få større gavn af kræftbehandlingen med færre bivirkninger.

Har du problemer med fordøjelsen / mistænker du mad for dine symptomer?

Charlotte hjælper med at finde frem til fødevarer du ikke tåler og måder at styrke tarmen på, så du kan få bedre fordøjelse, færre ledsmerter og bedre søvn/energi eller hvilke symptomer fødevareseinsitiviteten / intolerancen nu giver.

Har du forhøjet blodtryk, åreforkalkning, andre risikofaktorer for hjertekarsygdom?

Charlotte hjælper med at sænke kendte risikofaktorer ved hjertekarsygdom med maden, som for meget mavefedt, forhøjet kolesterol og blodsukker eller insulinresistens.

Børn med udfordringer som fordøjelsesproblemer, eksem eller allergi er også meget velkomne hos Charlotte.

Er du ny patient med en kronisk sygdom?

Her skal du forvente minimum to konsultationer:

Første konsultation

Ved første konsultation gennemgås din helbredshistorie, hvor vi sammen forsøger at finde de eventuelle årsager/triggere til nuværende symptomer. I fælleskab lægges en personlig plan med overordnede retningslinjer for ernæring og livsstil samt planlægger eventuelle relevante blodprøver/tests. I en første konsultation skal du regne med at tale om generelle principper omkring måltider fremfor specifikke madplaner. Tager op til 1.5 time.

Ved den opfølgende konsultation 3-6 uger senere følges op på testsvar og aftalte tiltag og der laves en eventuelt mere detaljeret madplan. Kan tage 0.5 eller 1 time.

Har du svært ved at komme i gang – har du brug for et coaching forløb?

Charlotte er færdigguddannet functional medicine health coach i juni 2018, så du har også mulighed for at booke et coachingforløb på minimum 3 sessioner, hvis du gerne vil ændre livsstil men har svært ved at komme i gang med de første skridt. Første session vil vare op til 11/2 time og de efterfølgende sessioner i ½ time.

Allerede patient på IOM?

Hvis du allerede er patient på IOM, har du altid mulighed for en times opfølgende ernæringsvejledning hos Charlotte.

Skemaer

Som forberedelse til første konsultation skal der udfyldes et kostregistreringsskema samt et symptomskema (MSQ), som i forvejen er sendt til dig. Du må også gerne medbringe eventuelle blodsprøvesvar taget indenfor de sidste par år.

MSQ skema

Charlotte tilbyder også rådgivning i specifikke diæter som ketogen diæt; FODMAP og andre kulhydratspecifikke diæter; og eliminationsdiæt.

Få hjælp til konkrete måltidsforslag, at prioritere din indsats og en plan der passer til netop dine behov og ressourcer.

 Læs mere om Funktionel medicine her…

Charlotte Gylling Mortensen er også medforfatter til en række bøger om functional foods, herunder gurkemeje, bone broth, kokosolie og præ & probiotika.
Du kan læse mere her ved at downloade Muusman folder:

Functional_Food_serien_A5_folder

IOM_portraet_charlotte
Bone-Broth_forside-240x340
Gurkemeje_forside-640x910
Kokosolie_forside
Probiotika-præbiotika_forside-240x340 (1)