Funktionel ernæringsterapi

Kost og kræft

Ved kræft er det vigtigt ikke kun at tænke på kræftcellerne, men også på miljøet omkring kræftcellerne – at gøre dette miljø, så cancerfjendtligt som muligt. For eksempel kan et højt niveau af insulin i blodet og et inflammatorisk miljø øge risikoen for visse kræftformer såvel som forværre cancerprognosen. Målet i ernæringsterapien er derfor altid at påvirke et eventuelt inflammatorisk miljø omkring kræften og gøre betingelserne for de raske celler bedst mulige, ved bl.a. at give immuncellerne optimale næringsmæssige vilkår.

 

Kost og hjertekarsygdom

Hjertekarsygdom kendetegnes ved metabolisk syndrom, en gruppe risiko faktorer der inkluderer forhøjet blodtryk, for meget fedt omkring livet, lavt HDL-kolesterol, forhøjede plasma-triglycerider, og forhøjet fasteglukose. En del af sygdomsbilledet er desuden inflammation i karvæggene og insulinresistens. Disse risikofaktorer kan påvirkes gennem maden og hjertekarsygdom er derfor et af de sygdomsområder, hvor mad er oplagt at bruge i behandlingen.

 

Funktionel ernæringsterapi ved kronisk sygdom

Om det er kræft, hjertekarsygdom eller anden kronisk sygdom er inflammation normalt involveret i sygdomsudviklingen. Charlotte arbejder derfor altid som udgangspunkt med en modereret middelhavskost, fuld af godt fedt, bælgfrugt, fisk og grøntsager, der kan have en blodsukkerstabiliserende og inflammationsdæmpende effekt i kroppen.

Charlotte tilbyder også rådgivning i specifikke diæter som ketogen diæt; FODMAP og andre kulhydratspecifikke diæter; og eliminationsdiæt.

Få hjælp til konkrete måltidsforslag, at prioritere din indsats og en ernæringsterapeutisk plan der passer til netop dine behov og ressourcer.

 

Første konsultation

Ved første konsultation gennemgår vi din helbredshistorie og identificerer eventuelle årsager/triggere til nuværende symptomer. I fælleskab lægges en individuel plan med nogle overordnende retningslinier for maden og andre livsstilsændringer, samt planlægning/bestilling af eventuelle relevante blodprøver/tests.

 

Opfølgende konsultation (3-4 uger senere)

Ved den opfølgende konsultation vil der vil blive lagt en mere detaljeret ernæringsplan samt eventuelle relevante kosttilskud. Her er der også mulighed for at følge op på erfaringer, spørgsmål, eventuelle test- og blodprøvesvar. Opfølgning tager op til 1 time.

Allerede patient på IOM?

Hvis du allerede er patient på IOM, har du mulighed for en times opfølgende ernæringsvejledning hos Charlotte.

Kostregistrering

Som forberedelse til første konsultation skal der altid udfyldes et kostregistreringsskema samt et symptomskema (MSQ), som i forvejen er sendt til patienten. Der må også gerne medbringes eventuelle blodsprøvesvar indenfor det sidste år.

IOM_portraet_charlotte