Funktionel ernæringsterapi

FUNKTIONEL ERNÆRINGSTERAPI – Brug maden som din daglige medicin
Charlotte er specialiseret i kost og kræft, fødevare-sensitiviteter/intolerancer og hjertekarsygdom.

Funktionel ernæring er functional medicine med fokus på ernæringsvejledning og henvender sig både til mennesker med kroniske diagnoser og symptomer, men også til de som ønsker at styrke deres grundhelbred og forebygge sygdom.

For nyere videnskab er klar – hvad vi putter i munden har stor indflydelse på vores helbred. Mad er energi og byggesten til vores celler, det har man længe vidst. Men mad kan også bruges til at styrke vores tarmbakterier og regulere vores stofomsætning ligesom visse næringsstoffer kan hæmme kræft, andre kan hjælpe til at stabilisere blodsukkeret og andre igen kan dæmpe inflammation i kroppen. Omvendt kan fødevarer du ikke tåler gøre dig syg. Så i en meget reel forstand er maden vi putter i munden vores daglige medicin.

Vi har forskellige gener, helbredshistorier og præferencer og efterhånden er det klart at der ikke er en “rigtig diæt”, som gælder alle. Målet i funktionel ernæring er derfor altid at finde ud af hvad er på spil i netop din krop og fjerne forstyrrende stoffer såvel som tilføje næringsstoffer og måltidsvaner, så du kan få mere energi, bedre fordøjelse og søvn og generelt at din krop kan fungere så godt som muligt.

At ændre hvad vi spiser er ikke altid let. De kostændringer Charlotte anbefaler er typisk ikke barske, kortsigtede ændringer, men videnskabeligt sunde tilgange kombineret med sund fornuft, der kan gavne dig hele livet. I en konsultation skal du regne med at tale om generelle principper omkring måltider fremfor specifikke madplaner.

Og allerede nu kan du begynde med nogle få principper: spis frisk uforarbejdet og fermenteret mad som din oldemor ville kunne genkende, sunde fedtstoffer, proteiner også fra bælgfrugter og masser af farverig plantemad.

Har du kræft eller vil gerne forebygge remission?

Charlotte hjælper med at skabe et miljø i kroppen via maden, som hæmmer kræftceller og støtter kroppens raske celler og selvhelbredende kræfter, så du potentielt kan få større gavn af kræftbehandlingen med færre bivirkninger.

Har du problemer med fordøjelsen / mistænker du mad for dine symptomer?

Charlotte hjælper med at finde frem til fødevarer du ikke tåler og måder at styrke tarmen på, så du kan få bedre fordøjelse, færre ledsmerter og bedre søvn/energi eller hvilke symptomer fødevareseinsitiviteten/intolerancen nu giver.

Har du forhøjet blodtryk, åreforkalkning, eller andre risikofaktorer for hjertekarsygdom?

Charlotte hjælper med at sænke kendte risikofaktorer ved hjertekarsygdom med maden, som for meget mavefedt, forhøjet kolesterol og blodsukker eller insulinresistens, så du kan kan få mere energi og mindske din risiko for at få diabetes og en række andre følgesygdomme.

Er du ny patient med en kronisk sygdom?

Her skal du forvente minimum to konsultationer:

Første konsultation

Ved første konsultation gennemgår vi helbredshistorie og identificerer eventuelle årsager/triggere til nuværende symptomer. I fælleskab lægger vi en personlig plan med overordnede retningslinjer for ernæring og livsstil samt planlægger eventuelle relevante blodprøver/tests. Tager op til 1.5 time.

Opfølgende konsultation
Ved den opfølgende konsultation 3-6 uger senere planlægger vi eventuelt en mere detaljeret ernæringsplan og relevante kosttilskud. Her er der også mulighed for at følge op på erfaringer, spørgsmål, eventuelle test- og blodprøvesvar. Tager op til 1 time.

Har du svært ved at komme i gang?

Charlotte er færdigguddannet functional medicine health coach i juni 2018, så du har også mulighed for at booke et forløb på minimum 4 sessioner – den første af 1 time og derefter 3 x ½ time, hvor I vil ses ofte og hvor der bruges mere tid på i fællesskab at komme i gang med små skridt henimod, hvor du gerne vil med dit helbred.

Allerede patient på IOM?

Hvis du allerede er patient på IOM, har du altid mulighed for en times opfølgende ernæringsvejledning hos Charlotte.

Skemaer

Som forberedelse til første konsultation skal der udfyldes et kostregistreringsskema samt et symptomskema (MSQ), som i forvejen er sendt til dig. Du må også gerne medbringe eventuelle blodsprøvesvar taget indenfor de sidste par år.

MSQ skema

Charlotte tilbyder også rådgivning i specifikke diæter som ketogen diæt; FODMAP og andre kulhydratspecifikke diæter; og eliminationsdiæt.

Få hjælp til konkrete måltidsforslag, at prioritere din indsats og en ernæringsterapeutisk plan der passer til netop dine behov og ressourcer.

 Læs mere om Funktionel medicine her…

Charlotte Gylling Mortensen er også medforfatter til en række bøger om functional foods, herunder gurkemeje, bone broth, kokosolie og præ & probiotika.
Du kan læse mere her ved at downloade Muusman folder:

Functional_Food_serien_A5_folder

IOM_portraet_charlotte
Bone-Broth_forside-240x340
Gurkemeje_forside-640x910
Kokosolie_forside
Probiotika-præbiotika_forside-240x340 (1)