[vc_row][vc_column][vc_column_text]

KETOGEN diætforløb

Intromødet henvender sig primært til dig, som ønsker at komme i gang med KETO forløbet. (Se praktisk info nederst på siden).

Kræftceller er sårbare celler med en ineffektiv energiomsætning. De får meget af deres energi ved at fermentere sukker, og det får man ikke meget energi ud af. Dette modsat raske celler som omsætter det meste sukker i cellernes mitokondrier (kraftcentre) ved hjælp af ilt. Det betyder at kræftceller typisk bruger 10 gange mere sukker end raske celler for at lave samme mængde energi. Det her gælder for ca 80% af alle kræftformer og er et af de anerkendte kendetegn (hallmarks) ved kræft.

Hvad går den ketogene diæt ud på?

En ketogen diæt er fuld af fedt og fattig på kulhydrat og skaber et radikalt skift i kroppens energiomsætning til en fastelignende tilstand. Det betyder bl.a. at kroppens lever begynder at lave ketonstoffer, hvorfor diæten kaldes ketogen. De fleste af kroppens raske celler i kroppen kan godt omsætte ketonstoffer modsat kræftceller som typisk pga deres skader i mitokondrierne/mangel på enzymer, som kan omsætte ketonstoffer, ikke kan. Så den ketogene diæt er et forsøg på at svække kræftcellerne på.

En ketogen diæt skaber derudover andre biokemiske metaboliske skift som er med til at skabe et mere uvenligt miljø for kræftceller. For udover at der vil cirkulere flere ketonstoffer i blodet sænker og/eller stabiliserer en ketogen diæt blodsukkeret og sænker insulinproduktionen og IGF1 som er et vækst- hormon, ligesom diæten er inflammationsdæmpende. Ketonstoffer kan desuden i sig selv kan hæmme kræftceller.

Ketogen diæt kan ikke stå alene

Den ketogene diæt må ikke stå alene, men skal ses som en støttebehandling i en større metabolisk strategi for at påvirke miljøet i og omkring såvel cancerceller som resten af kroppen, som også kan inkludere konventionelle behandlinger som kemoterapi og stråling. Nogle forskere kalder metabolisk behandling af kræft for et forsøg på at genopdrage kræftceller – for de er egne celler som er kommet på afveje og begyndt at ligne celler som de opførte sig i fosterstadiet med fx uhæmmet celledeling. Så med metabolisk behandling prøver man at hjælpe kræftceller til at finde tilbage til deres normale tilstand med en normal mitokondriefunktion eller de kan dø.

En række andre livstilsfaktorer påvirker kroppens energiomsætning og mitokondriefunktion. Dette inkluderer bl.a. motion, god søvn og god vejrtrækning. Høj dosis C-vitaminbehandling svækker ligeledes kræftcellerne, ligesom vi også anbefaler næringsstoffer som direkte støtter mitokondrierne. Alt sammen uden mærkbare bivirkninger.

Hvad skal du spise?

IOM anbefaler en klassisk ketogen diæt, som indeholder 80-90% fedt af madens samlede energi indhold. Det betyder du skal spise cirka 3-4 gram fedt pr 1 gram protein+kulhydrat. Reelt må du få 20-40 g kulhydrat om dagen, hvad svarer til den kulhydratmængde, der er i en stor banan. Mht protein anbefaler vi 0.7-1 g pr kg kropsvægt dagligt– idet for meget protein ligesom kulhydrat kan forhindre at kroppen danner ketonstoffer. Du må således spise alt det gode fedt du har lyst til. Du kan også spise en del protein fra kilder som kød, æg, mælkeprodukter og frø/nødder.

Fødevarer som er rige på kulhydrat (stivelse, fruktose, sukker) og som derfor helt skal undgås på ketogen diæt er:

  • Korn
  • Bælgfrugt (linser, bønner, kikærter)
  • Rodfrugter/ grøntsager som vokser under jorden (løg/hvidløg/selleri er OK)
  • Frugt på nær bær
  • Sukker, slik, juice,
  • Alkohol

Til gengæld kan du spise alle de grøntsager du har lyst til, så længe de vokser over orden. Vi anbefaler minimum 6 dl grøntsager dagligt, fx 3 dl bladgrønt og 3 dl andre grøntsager (gerne mange fra kålfamilien). Målet er at få dig i ketose, dvs at dine blodketoner i blodet ligger på en værdi over 1,7 mmol/L, men gerne helt op på 3-5 mmol/L. Dit blodsukker må også gerne falde til 3-4 mmol/L. Årsagen til at du skal begrænse kulhydrat er at kulhydrater vil få blodsukker og insulin til at stige, som dermed fortæller leveren at stoppe med at lave ketonstoffer.

Praktisk info med ketogen diæt gruppeforløb

Da det kan være svært at komme igang tilbyder IOM et ketogen forløb, der starter med et intromøde, hvor du kan overveje om det er noget for dig. Ketogenforløbet består så af:

  • En indledende konsultation med cand.scient Charlotte Gylling, hvor I lige ser på blodprøver der skal bestilles, og hjælper dig til at være klar
  • Ketogenforløbet består af 4 mødedage i IOM klinikken over en måned.
  • Hvert møde varer 1,5- 2 timer.
  • Hvert møde består af en undervisningsdel, hvor Charlotte Gylling kommer med et oplæg. Den anden del består bl.a. af opfølgende målinger, vidensdeling af opskrifter og erfaringer, udfordringer der opstår undervejs, samt hvordan familien kan hjælpe til i forløbet.
  • Holdet består af max. 4 deltagere.
  • Hvis du er patient, kan du modtage behandling samtidig.
  • Pris for forløbet er for IOM-patienter 2.000 kr./ ellers 3.000 kr.
    Derudover er der udgifter til blodprøver og blodsukker/ketonmåler på op til 2.500 kr. Måske har du allerede fået taget en del af blodprøverne/din læge vil bestille, så vil beløbet være meget lavere.
  • Hvis du er patient, så kan du modtage behandling samtidig.

Ring til klinikken for nye datoer.

Her kan du læse mere om baggrund og forskning i ketogen diæt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]