Margarita Elkjær

Speciallæge i internmedicin: gastroenterologi og hepatologi, Ph.D.
ACAM (American College for Advancement in Medicine) certificeret i 2017
Ansat som speciallæge i IOM klinikken siden 2016.
- Hoveduddannelsesforløb i gastroenterologi, hepatologi samt intern medicin på Helsingør, Herlev og Frederikssund hospital afsluttet d. 31/8-2016
- Ph.D.: ” E-health: Web-guided therapy and disease self-management in ulcerative colitis. Impact on disease outcome, quality of life and compliance.” er forsvaret.
- 01.11.06-01.09.2010 Klinisk assistent, Web-baseret ph.d. projekt på afd. C Herlev Hospital, Københavns Universitet
- 01.04.06-31.10.06 Reservelæge på med. gastroenterologisk afd. C på KAS Herlev
- 2001-2006 Reservelæge på medicinsk afd F og kirurgisk afd. D på KAS Gentofte (turnus) med efterfølgende introduktionsstilling på medicinsk afd F.
- 01.02.00-01.01.01 Bestået eksamen i forordning læge og klinisk farmakologi, medicinallovgivning, klinisk socialmedicin, klinisk medicin og kirurgi.
- Juni-juli 2000: Praktik på med. afd. F, KAS Gentofte.
- Sept.-nov. 2000: Fulgt forelæsninger på Panum Institutet 12. semester som forberedelse til dansk læge autorisation.
- 1996 til 1997: Arbejdet som børnelæge på børneklinik i Perm, Rusland.
- 1995 til 1996: Turnus uddannelse med efterfølgende eksamen i Perm, Rusland.
- Juni 1995 Embetseksamen, cand. med., Medicinsk Universitet i Donetsk, Ukraine
- Har siden 2003 deltaget i flere projekter indenfor gastroenterologi, som resulterede i 23 publikationer.
Siden 2005: 10 poster præsentationer som første forfatter, samt 17 poster præsentationer som medforfatter.
Der blev afholdt: 22 foredrag:
Invited speaker:
- eHealth in IBD: Could new technologies contribute to improve Quality of Care of IBD patients? Madrid 2015
- E-Health: Web-guided therapy and disease self-management in Ulcerative Colitis and Crohn Disease, Paris 2015
- Practical aspects of Calprotectin in IBD, München 2011
- Present, future and limitations of eHealth in IBD, Badalona 2013
- E-Health: Web-guided therapy and disease self-management in Ulcerative Colitis, Stockholm 2012, Göteborg 2013
- Long-term outcome of Infliximab treatment from 1999-2005. The National Danish Crohn and Colitis database, St-Petersburg 2011
- AWeb-based self-management in patients with Ulcerative Colitis and 5-ASA treatment, St-Petersburg 2011
- Is it possible to achieve long-term clinical and endoscopic remission in UC? Evolution of 5-ASA, IBD school, Moscow 2011
- Hit early & hit hard: Optimizing IBD phenotypes treatment via cyberspace: AWeb-based self-management in patients with Ulcerative Colitis and 5-ASA treatment, NGC Copenhagen 2010
- Web-Based Treatment for Optimizing Disease Control in Patients with Crohn’s Disease and Remicade® treatment, NGC Copenhagen 2010
- Vitamin D and its role in Inflammatory Bowel Disease, IBD school, Moscow 2009
- Chemoprevention of cancer in IBD, Padua 2009
- Dansk Crohn Colitis database, Stavanger 2009
- Web-baseret patient behandling, Ferring Lægemidler, 24.04.08
- Nye behandlinger og viden indenfor IBD, Nordisk netværk 04.09.08
- Web-based self-management in patients with Ulcerative Colitis and 5-ASA
MIN VEJ
Margarita Elkjær er opvokset i Rusland og er dansk uddannet speciallæge, Ph.D. Hun arbejder i Buddinge med orthomolekylær medicin.
“Hvad vil du være, når du bliver stor?” Blev jeg spurgt om som barn. “Læge, selvfølgelig,” svarer jeg – bare 5 år gammel. Jeg har altid været ret bevidst om at jeg skal være læge. Der var flere læger i min familie, så det føltes helt naturligt for mig.
Jeg var målrettet.
I 7. klasse meldte jeg mig ind i en klub ved navn ”ung mediciner”, som er et medicinsk universitet. Da jeg var 15 år, blev jeg ansat som rengøringsassistent på en thoraxkirurgisk afdeling.
Som 18-årig startede jeg på medicinstudiet, og som 23-årig blev jeg læge.
Mit lægestudie var ikke anderledes end andres. Jeg fik at vide, at medicin var det eneste, der kunne hjælpe, og lærte samtidigt, at kroniske sygdomme havde man for altid.
Men alligevel kunne jeg som børnelæge i Perm (Rusland) også bruge urter, som blev fremstillet på et apotek.
Dild-frø ekstrakt hjalp mod koliksmerter hos babyer på grund af dets spasmolytiske effekt.
Kamille- og hyben-te hjalp ved forkølelser.
Det var først, da jeg startede mit arbejde som hospitalslæge i Danmark, at jeg fik at vide, at kun medicin må bruges.
“De har nok ret,” tænkte jeg. “Det danske sundhedsvæsen er nok mere udviklet end det russiske,” så jeg rettede ind.
Parallelt med min lægelige karriere, var min spiritualitet også under udvikling. Meget svagt i begyndelsen, men den blev tydeligere og tydeligere som årene gik. Den kom ikke bare ud af “den blå luft”.
I 10. klasse blev jeg introduceret til esoteriske og holistiske bøger af min mor.
Siden da var min interesse kun vokset. Gennem årene har jeg læst mange forskellige bøger indenfor emnet på både russisk, dansk og engelsk.
Den anden vigtige faktor var min baggrund.
Jeg kommer fra et ortodoks land. Selv om min familie slet ikke var religiøs, voksede jeg op med respekt for kirken og den guddommelige verden.
Men først i mine 20’ere, da jeg følte mig virkelig lykkelig, begyndte jeg for alvor at tro på Skaberens eksistens. Så selv om jeg behandlede mine patienter på de danske hospitaler med medicin og kun medicin, brugte jeg alligevel ”mine guddommelige forbindelser” i dagligdagen.
Den hjælp var meget tydelig og uundværlig i mange situationer, såsom at finde de rigtige ord til patienter og pårørende i krise, eller få et overblik og indre ro ved en akut dårlig patient.
Efter jeg blev færdig med min Ph.d., blev jeg introduceret til healing, først Reiki healing og senere Theta healing. Dog tog det lidt tid, før jeg følte mig tilpas ved at være under en videnskabelig speciallægeuddannelse og samtidigt være healer.
Det lykkedes mig at give healing til enkelte patienter og nogle sygeplejersker på hospitalerne. Det var som regel udenfor mine arbejdstimer og altid gratis. Jeg kunne se effekten på smerter og angst.
Efterhånden fik jeg også interesse for andre behandlingsmetoder end dem, der blev brugt på hospitalet. Senere kunne jeg se, at en del af disse behandlingsmetoder blev brugt indenfor orthomolekylær medicin.
Da jeg næsten var færdig med min speciallægeuddannelse, blev det tydeligt for mig, at vi læger er ret begrænsede når det kommer til at behandle patienter med kroniske sygdomme.
Jeg blev mere modig og begyndte at anbefale mine patienter ændringer i kosten, probiotika, vitaminer, samt læsning af holistiske bøger.
I mellemtiden blev min far syg med coloncancer. “Han skal have Redox-behandling, Kontakt Claus Hancke,” sagde min lærer i Theta-healing.
Claus gav mig opskriften på Redox-behandling og inviterede til et DSOM (Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin) møde.
September 2015 oplevede jeg for første gang, at der fandtes flere læger i Danmark, som havde de samme tanker som jeg. Jeg blev nærmest chokeret og samtidigt enormt lettet.
Oktober 2015 startede jeg i praktik hos Claus på IOM-klinikken. I januar 2016 blev jeg ansat på deltid af Katrine Flindt, så en gang om ugen kom jeg på klinikken, efter mit hospitalsarbejde.
Forskellen mellem IOM klinikkens verden og hospitalets verden var enorm.
Nu vidste jeg uden tvivl, at mit dobbelte liv på hospitalet skulle have en ende.
Det var et bevidst, men samtidigt et utroligt svært valg. Jeg skulle rive mig ud af læge flokken, sige nej til en overlægestilling og tage min kittel af. Jeg skulle blive til en “outsider”. Ja, det sagde mit ego, min falske identitet sammen med den emotionelle storm, som jeg havde haft gennem flere måneder og var en del af mig på dette tidspunkt. Claus Hancke blev igen min støtte i denne tid og jeg er meget taknemmelig for det.
Endelig kom dagen – min sidste dag på hospitalet. Jeg kunne nu kalde mig speciallæge.
Med en stor og smuk skål frugtsalat og taknemmelige ord til mine kollegaer afsluttede jeg min tale med: “…og nu følger jeg mit hjerte og min sjæl. Derfor vælger jeg et arbejde på Institut for Orthomolekylær Medicin.” Ingen kunne sige noget imod. Jeg fik masser af kram og ønsker om held og lykke med mit valg.
Igen har Universet støttet mig på vejen – på min vej.
Margarita Elkjær