Skimmelsvampe er almindeligt forekommende i den danske natur – og desværre vokser de også gladeligt i vores huse.

For at der kan vokse skimmelsvamp er 3 faktorer nødvendige:

1) organisk materiale

2) skimmelsporer

3) fugt

Da skimmelsporer er uundgåelige og nærmest findes overalt, og da vi ofte bygger vores boliger af organisk materiale, er det meget vigtigt, at vi sørger for at der ikke er for fugtigt i boligen.

Varm op og luft ud er de to vigtige regler.  Når luftfugtigheden kommer op omkring de 70 % begynder skimmelsvampe at trives rigtig godt – og kommer den højere og er der samtidig lunt, vokser nogle former for skimmelsvamp nærmest eksplosivt.

Og – problemet med skimmelsvamp er ikke kun at det er grimt – det kan faktisk være meget helbredsskadeligt.

Mycotoxiner

Skimmelsvampe danner forskellige stoffer, og nogle af disse er giftige – de kaldes derfor mycotoxiner.

De skimmelsvampe, der ofte er udbredt ved fugtproblemer i boligen, er blandt andre Aspergillus og Penicillum, og disse bliver skadelige for helbredet fordi de danner stoffer som aflatoxin og ochratoxin.

Test for mycotoxiner

Hvis man har bemærket skimmelsvamp i hjemmet og er bekymret for om man har fået symptomer fra mycotoxiner, kan dette testes ved en urin test for mycotoxiner.

Man tager en prøve af sin morgenurin – denne sendes til et laboratorie i USA og efter ca 4 uger har vi svaret tilbage.

Der testes for et stort antal mycotoxiner i testen.

Læs mere om testen her:   GPL_Test_MycoTOX_8-page

Afgiftning af mycotoxiner

Mycotoxinerne opfører sig lidt forskelligt. Men mange af dem udskilles helt naturligt at kroppen – ofte via galden fra leveren. Desværre kan man ofte se at de genoptages fra tarmen og således re-cirkulerer i kroppen over måneder til år.

Man kan hjælpe kroppen til bedre afgiftning for mycotoxiner blandt andet ved brug af aktivt kul, liposomal glutathion, colestyramin – hvis man har det rigtig skidt, kan det anbefales at have en læge med på sidelinjen.

Skimmelsvampe i maden – både godt og skidt

Nogle skimmelsvampe er vi glade for, de er nyttige og hjælper os – dette fælder fx de former der bruges til fremstilling af penicillin og blåskimmeloste.

Men – de giftige skimmelsvampe – de kan være farlige og give livstruende sygdom.

På verdensplan ses de fleste problemer med skimmelsvamp og sygdom hos mennesker ved mad (korn, majs, mælk) der er forurenet med skimmelsvamp.

I Danmark er der heldigvis godt styr på grænseværdierne for skimmelsvamp og mycotoxiner i vores mad – så problemet her er markant mindre.

Categories:

Tags:

Comments are closed